top of page
  • Foto van schrijverMarjan van der Giessen

Thanatopraxie

Bijgewerkt op: 3 nov. 2022Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming van de overledene en wordt in Nederland toegestaan sinds 2010. Terwijl veel mensen de term balsemen wel kennen, is thanatopraxie een nog relatief onbekende term. Omdat ik heb ervaren dat geregeld voor deze behandeling wordt gekozen wanneer ik uitleg wat het is en dat het ook thuis kan plaatsvinden, heb ik gekozen hier meer aandacht aan te besteden. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden omtrent de behandeling die ik graag bespreekbaar maak.


Waarom wordt er voor thanotopraxie gekozen

Voor nabestaanden is het meestal even wennen om hun dierbare na het overlijden voor het eerst weer te zien. Het lichaam verandert geleidelijk en dit kan confronterend zijn. Thanatopraxie vertraagt dit natuurlijke proces, gaat zichtbare symptomen tegen en er is bovendien geen koeling nodig. Hierdoor ziet uw geliefde er meer uit als zichzelf, voelt hij of zij niet koud en u heeft bovendien geen last van het behoorlijk aanwezige geluid dat een koeling maakt.


Hoe werkt de behandeling en kan deze thuis plaatsvinden?

Het is met de middelen van tegenwoordig mogelijk om uw geliefde thuis te behandelen. Ik zorg ervoor dat er een specialistisch team aanwezig is om de behandeling uit te voeren en biedt ondersteuning tijdens de behandeling. Na afloop zorg ik ervoor dat uw huis weer netjes achtergelaten wordt. De geliefde in de vertrouwde omgeving houden, kan heel belangrijk zijn voor de nabestaanden. Dit maakt het afscheid heel persoonlijk. U kunt langer bij uw geliefde blijven, waken, lezen, koffie drinken; samenzijn.


Ik zorg dat er een specialistisch team is en zij alles weer netjes achterlaten

Hoe lang duurt de opbaring?

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart, verandert de overledene geleidelijk, waardoor nabestaanden toeleven naar het moment dat de kist gesloten zal worden. Dat moment overleggen we met elkaar. Ik kom iedere dag langs om te controleren hoe het met de opbaring gaat en dit biedt ook de mogelijkheid om te bespreken wat uw wensen zijn hieromtrent. Zo kan het zijn dat u aanvankelijk ervoor heeft gekozen uw geliefde thuis op te baren, maar dat u na 1 of 2 dagen toch liever heeft dat de overledene wordt opgehaald en overgebracht naar het rouwcentrum. Dit is altijd mogelijk.


Niet thuis behandelen?

Naast thuis opbaren, is het ook mogelijk dit buitenshuis te doen. U kiest in dat geval een rouwcentrum uit, waar de nodige apparatuur voor de behandeling aanwezig is. Uiteraard denk ik hierover graag met u mee.


De mogelijkheden bespreken?

Heeft u specifieke vragen of wensen omtrent thanatopraxie of andere mogelijkheden? Dan kunt u altijd contact met me opnemen en bespreken we uw situatie.
13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page