top of page
  • Foto van schrijverMarjan van der Giessen

Moederdag zonder moederMoederdag. De aanloop ernaartoe, de korting bij de parfumerie, de reclame op tv, de advertenties bij de bushalte. Ik zie ieder jaar weer op tegen deze periode. En met mij veel andere mensen in Nederland. Overal de afbeeldingen van gelukkige dochters met hun moeder, ik weet dat het pure marketing is, maar ik zou er bijna jaloers op kunnen worden. Want wat valt er nu precies te vieren als je geen moeder meer hebt?


Afgelopen week kreeg ik een mailtje van een modemerk dat mij vroeg of ik misschien in deze periode geen marketingmails over Moederdag wilde ontvangen. Zij kunnen zich voorstellen dat dit niet voor iedereen een vrolijke dag is, dus geven ze je de optie om in deze periode geen mails te krijgen. Wat een goed initiatief vind ik dit. Hier mogen meer bedrijven een voorbeeld aan nemen.


Toen was geluk nog heel gewoon


Ik had een goede band met mijn moeder, dus stond ik toen zij nog leefde ieder jaar bij haar op de stoep bij Moederdag. En bij mijn stiefmoeder en mijn schoonmoeder. Natuurlijk had ik hier ook weleens geen zin in, maar ik ging altijd trouw naar alle drie. Dit jaar bezoek ik alleen nog mijn schoonmoeder. En begrijp me niet verkeerd, ik ga graag naar haar toe, maar op deze dag is de confrontatie met mijn eigen gemis alleen maar groter.


Voor alles een eerste keer


De eerste Moederdag dat mijn moeder er niet meer was heb ik huilend de cadeautjes van mijn kinderen in ontvangst genomen. Dat ik zelf moeder ben maakt het gemis echt niet minder. De rest van de middag heb ik bij het graf van mijn moeder met haar zitten praten. Zo heftig ervaar ik het inmiddels niet meer, maar iedereen die rouw kent, weet dat het soms allesoverheersend kan zijn. En ook dat het je zomaar kan overvallen.


Hoe kom je de dag het beste door?


Men vraagt mij weleens om advies om bepaalde dagen door te komen, het belangrijkste is dat je jezelf niks oplegt op zo’n dag. Dit geldt ook voor verjaardagen, sterfdagen en andere dagen van betekenis. Je hoeft niets die dag, gun jezelf de rust om gewoon te ‘’zijn’’. Heb je toch het gevoel dat je iets moet doen? Dan heb je misschien iets aan deze tips:


  1. Ga iets doen wat je vroeger graag met je moeder deed. Soms voelt het verbindend om bepaalde rituelen van samen in eren te houden. Ga koffiedrinken bij het café waar jullie graag kwamen, kijk een film die jullie samen vaak keken.

  2. Geniet van de dingen die zij mooi vond. Luister de muziek waar je moeder graag naar luisterde, kook haar favoriete gerecht, of lees een boek waar zij van hield.

  3. Maak een mooi fotoboek. Bij veel mensen blijft dit jaren op de plank liggen omdat ze bang zijn voor de emoties die het samenstellen van dit boek met zich meebrengt. Eén voordeel van deze dag: de emoties zijn er toch al. Zet ze om in iets moois om te koesteren.

  4. Schrijf een brief aan je moeder. Vertel haar wat je hebt meegemaakt sinds ze er niet meer is. Je kunt jouw brief aan haar voorlezen of in het zand bij haar graf begraven.

  5. Doe gewoon helemaal niks. Ga in bed liggen, ga een serie kijken, ga in bad zitten of ga wandelen. Wat je op deze dag doet is helemaal aan jou. Leg jezelf geen verplichtingen op en push jezelf niet te veel. Soms moet je een dag gewoon simpelweg doorstaan, maandag is het weer een normale dag en begint een nieuwe week.

133 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page