top of page
  • Foto van schrijverMarjan van der Giessen

Mijn persoonlijke gids voor de donkere dagen: Herdenken en troosten


Kinderen betrekken bij uitvaart - Liefdevolle en betekenisvolle rituelen.
Herdenken en troosten

Het is december, de maand van gezelligheid, feestdagen en samenzijn met dierbaren. Maar voor velen van ons brengt deze tijd van het jaar ook de schaduw van verlies en gemis. Als uitvaartverzorger begrijp ik de complexiteit van deze maand maar al te goed. Daarom wil ik mijn persoonlijke inzichten en tips delen over hoe u kunt omgaan met de donkere dagen en hoe u dierbaren kunt herdenken tijdens de feestdagen.


Wereldlichtjesdag: Een lichtpunt in de duisternis

Op Wereldlichtjesdag, dat elk jaar op de tweede zondag van december plaatsvindt, delen mensen over de hele wereld troost en verbondenheid. Dit is een dag waarop we kaarsen aansteken om onze overleden kinderen te herdenken. Het warme schijnsel van kaarslicht verlicht niet alleen de duisternis, maar ook onze harten. Het herinnert ons eraan dat liefde en herinnering afstanden van tijd en ruimte kunnen overbruggen.

• Mijn tip: Steek op Wereldlichtjesdag een kaars aan voor uw dierbaren en ervaar de troost van verbinding met anderen die rouwen.


Feestdagen zonder uw dierbare

Feestdagen zonder uw dierbare kunnen moeilijk zijn. De lege stoel aan de feesttafel en het ontbreken van hun lach en warmte kunnen het gemis versterken. Het is belangrijk om ruimte te maken voor de herinnering aan uw geliefde en manieren te vinden om hun aanwezigheid te voelen.

• Mijn tip: Creëer een speciaal plekje in huis ter ere van uw dierbare met foto's, kaarsen en persoonlijke items. Deel verhalen en herinneringen met familie en vrienden om hun leven te vieren.


Troost tijdens de donkere dagen

De donkere dagen van december kunnen extra zwaar aanvoelen. Het vroeg invallen van de nacht en het gebrek aan zonlicht kunnen invloed hebben op ons humeur. Het is belangrijk om goed voor uzelf te zorgen en manieren te vinden om troost te vinden in deze duisternis.

• Mijn tip: Zoek de natuur op, maak wandelingen en omarm het licht, hoe klein ook. Het kan wonderen doen voor uw gemoedstoestand.


Een tijd om te herdenken en te koesteren

Het herdenken van dierbaren tijdens de feestdagen is een persoonlijke en belangrijke reis. Het is oké om verdriet te voelen, om te rouwen en om troost te zoeken. Wat ik heb geleerd in mijn werk is dat er geen juiste manier is om te rouwen en dat is helemaal in orde.

• Mijn tip: Laat uw gevoelens toe en wees lief voor uzelf. Zoek steun bij anderen als dat nodig is.


De feestdagen mogen dan donker zijn, maar er is altijd licht te vinden in liefde en herinnering.

Ik wens u warme en troostrijke feestdagen.

42 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page