top of page
  • Foto van schrijverMarjan van der Giessen

Kinderen betrekken bij het afscheid

Bijgewerkt op: 3 dec. 2023


Kinderen betrekken bij uitvaart - Liefdevolle en betekenisvolle rituelen.
Kinderen betrekken bij het afscheid

Ik vind het van groot belang om kinderen op een respectvolle en begrijpelijke manier te betrekken bij het afscheid van een dierbare. Er zijn verschillende manieren waarop dit op een liefdevolle wijze kan gebeuren:


Zelf de uitvaartkist versieren: Een idee dat ik vaak met families bespreek, is om een onbehandelde blankhouten uitvaartkist te gebruiken die de kinderen zelf mogen versieren. Dit kan met verf, stiften, potloden en stickers. Het is prachtig om te zien hoe kinderen, of zelfs kleinkinderen, samenwerken om de kist zo mooi mogelijk te maken. Het resultaat zijn vaak kleurrijke en creatieve uitingen van liefde.


Samen lopen: Ik moedig families aan om kinderen mee te laten lopen bij vertrek en/of aankomst van de rouwauto. Dit kan een waardevolle ervaring zijn waarbij ze letterlijk een stap zetten in het afscheid nemen.


Kaarsjes aansteken: Kinderen kunnenbetrokken worden door bij aanvang van het afscheid kaarsjes aan te steken en deze weer uit te blazen als het afscheid klaar is. Het ritueel van het aansteken en uitblazen van de kaarsjes kan hen helpen om hun emoties te uiten.


Bellen blazen: Een speels gebaar is het laten blazen van bellen als symbolische kusjes naar de overledene. Dit gaat vaak gepaard met een gedichtje, zoals:

"Ik blaas nu heel veel belletjes, ze vliegen omhoog.

Ze hebben alle kleuren, net zoals de regenboog. En als ze uit elkaar gaan spatten, dan zijn ze speciaal voor jou.

Mijn 100.000 kusjes die zeggen: Ik hou van jou."


Gebruik van boekjes: Voor kinderen is het begrijpen van een uitvaart soms lastig. Daarom heb ik boekjes beschikbaar waarin in kindvriendelijke taal wordt uitgelegd wat begraven en cremeren betekent. Deze boekjes kunnen ouders helpen om de vragen van hun kinderen te beantwoorden. Voor jonge kinderen is vaak eeneenvoudig en kort antwoord al voldoende.


Herinneringen vastleggen: Oudere kinderen kunnen gebruik maken van boekjes waarin ze herinneringen en ervaringen van de uitvaart kunnen opschrijven. Ook voor jongere kinderen kunnen ouders dit samen met hen doen, zodat ze op latere leeftijd kunnen teruglezen en begrijpen.


Ik streef ernaar om kinderen op een zorgzame en begripvolle manier te betrekken bij het afscheid nemen, zodat het proces voor hen zo liefdevol en betekenisvol mogelijk kan zijn.


49 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page