top of page
  • Foto van schrijverMarjan van der Giessen

Een uitvaart die mij bijbleefMensen vragen mij vaak: welke uitvaart is u het meest bijgebleven? Alle uitvaarten blijven mij bij, de een wat langer dan de ander. Of ze nu groots of intiem zijn, met een ruim of klein budget: iedere uitvaart is bijzonder. Maar als ik dan toch één uitvaart moet kiezen is het die van mijn vader. Deze begeleidde ik zelf, waardoor ik er als uitvaartverzorger en als dochter stond. Dat botste, maar gaf ook veel inzicht.


Onverwacht nieuws

Het gebeurde twee jaar geleden. Ik parkeerde de auto bij een klant toen mijn man belde: “Pa is overleden.” Mijn eerste reactie was: “Maar ik moet deze mevrouw gaan verzorgen.” Pas daarna reed ik samen met mijn verzorgers door naar mijn vader. Ik besloot zijn uitvaart zelf te begeleiden.


Twee petten

Hoe dubbel mijn rol was merkte ik op de dag van de verzorging. Ik instrueerde mijn team zoals ik gewend was. Alles ging op de automatische piloot. Tot een van de verzorgers me beetpakte en zei: “Sta jij eens niet zo de uitvaartverzorger uit te hangen.” Toen begon mijn lip te trillen. Tot dan toe deed ik simpelweg wat ik gewend was, waar ik goed in was. Door zijn opmerking stond ik er niet meer als verzorger maar als dochter.


Lachen door de tranen heen

Het is vreemd, maar een overlijden brengt niet alleen maar verdriet. Het verbindt familieleden. Zo ook bij mij en mijn broers en zus. We maakten in de dagen voor de uitvaart samen beslissingen, haalden herinneringen op en maakten af en toe zelfs een grapje. We trokken elkaar erdoorheen. Dat zie ik bij veel van de families die ik begeleid gebeuren. Juist daarom is het beroep van uitvaartverzorger niet alleen verdrietig.


De uitvaart

We namen afscheid van mijn vader in de kerk. Het welkomstwoord sprak ik uit met trillende stem. Meestal horen mensen mijn emoties niet als ik spreek, maar soms is dat niet te voorkomen. Het gebeurde toen ouders afscheid moesten nemen van hun dochter. En bij een oudere man die zijn vrouw moest achterlaten na 70 jaar huwelijk. Zulke gevallen breken mijn hart, ook na al die jaren. Maar ik kan in elk geval zorgen dat de dag goed verloopt. Dat biedt steun.19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page