top of page
  • Foto van schrijverMarjan van der Giessen

De laatste zorg verlenenHet verlenen van de laatste zorg vind ik een bijzonder moment. Voor familieleden voelt het vaak als het laatste dat ze voor de overledene kunnen doen. Ongeacht of ze helpen of niet. Ik ben er in elk geval altijd bij. Niet omdat ik mijn team van verzorgers niet vertrouw, maar omdat ik dat zelf prettig vind. Ik sta uw overleden dierbare tot het laatste moment bij.


Meehelpen met het verlenen van de laatste zorg

Na een overlijden voelen nabestaanden vaak onmacht. Het kan dan rust geven om nog iets voor de overledene te doen, zoals helpen bij de laatste verzorging. Uiteraard is dit zeker geen verplichting. U mag ook alleen kijken of ervoor kiezen om er helemaal niet bij te zijn. Vaak raad ik aan om er in elk geval even bij te blijven. U kunt namelijk altijd weglopen, maar later kunt u nooit meer terug naar dat moment.


Na de officiële overlijdensverklaring is de eerste stap de laatste zorg te verlenen aan uw overleden dierbare. Dat betekent niet dat u mij stel op sprong moet bellen. Neemt u gerust de tijd om te bekomen van deze emotionele gebeurtenis.

Zoals u de overledene herinnert

De aanblik van een overledene kan nabestaanden wat afschrikken. Zeker wanneer mensen al geruime tijd ziek waren, lijken ze direct na het overlijden soms niet helemaal op zichzelf. Het kunstgebit ligt nog op het nachtkastje, haren zijn in de war en een baard van drie dagen had uw vader ook al nooit. Tijdens het wassen, verzorgen en aankleden wordt uw overleden dierbare daarom steeds weer een beetje meer de persoon die u kende.


Met zorg en aandacht

Ook het uitkiezen van de kleding werkt voor veel nabestaanden troostend. De lievelingsjurk van uw moeder of favoriete overhemd van uw vader brengen behalve verdriet ook mooie herinneringen met zich mee. Als het even kan, vraag ik nabestaanden ook altijd om het favoriete luchtje van de overledene te pakken.


Tijdens het verlenen van de laatste zorg ontstaat er gaandeweg een steeds vriendelijker en zachter beeld. Zo herinnert u de overledene zoals hij of zij was.4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page