top of page
  • Foto van schrijverMarjan van der Giessen

Begraven of cremerenBegraven of cremeren: voor veel mensen staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Beide vormen bieden hun eigen mogelijkheden om na het afscheid verder te gaan. In dit blog vertel ik u meer over de voordelen, nadelen en mogelijkheden rondom begraven en cremeren.


Bespreek uw keuze

Ik heb één keer meegemaakt dat nabestaanden het antwoord op deze vraag niet wisten. De meneer die overleden was, had nooit over zijn afscheid gesproken. Zijn vrouw en dochter stonden voor een moeilijke keuze, want zij wilden allebei iets anders. Daarom zeg ik altijd: praat erover. De kleur van de bloemen hoeft u echt niet vast te leggen, maar het antwoord op deze vraag is cruciaal voor uw nabestaanden.


Op mijn website vindt u een wensenformulier. Leg hier uw keuze in vast en voorkom zo twijfel bij uw nabestaanden.

Begraven

Religieuze families kiezen vaak voor een begrafenis. Hetzelfde geldt voor nabestaanden die het fijn vinden om een vaste plek te kunnen opzoeken. Zij halen steun uit het bezoeken en verzorgen van het graf. Cremeren wordt echter steeds populairder in Nederland. Meer dan de helft van de mensen kiest hier inmiddels voor. Het heeft als voordeel dat er veel meer mogelijkheden zijn.


Voorbij de urn

Vrijwel elke begraafplaats beschikt over een urnentuin, columbarium of urnengraf. Ook bij een crematie kan dus een vaste bezoekplaats ingericht worden. Maar de opties voor de asbestemming zijn uitgebreid. Ik ken bijvoorbeeld families die de as uitstrooiden in zee. Of meenamen naar iemands favoriete vakantiebestemming.


Uw dierbare dichtbij

Met as kunt u er ook voor kiezen om uw dierbare dicht bij u te houden. In huis, in de vorm van een glazen kunstwerk bijvoorbeeld. Of dicht op uw lichaam, in de vorm van een ketting of ring. Op die manier kunnen meerdere gezinsleden hun overleden dierbare altijd bij zich dragen. Waar dit voor de één mooie symboliek is, dragen anderen hun dierbare liever alleen in hun hart.


Uw keuze uitspreken

Of u nu voor cremeren of begraven kiest, het is belangrijk dat uw familie hiervan weet. Spreek er eens samen over, of leg uw keuze vast. Op die manier weet u dat deze belangrijke vraag in elk geval beantwoord is.


Kom langs voor een vrijblijvend gesprek of vul het wensenformulier in op mijn website.


5 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page