top of page
  • Foto van schrijverMarjan van der Giessen

Muziek bij de uitvaart, hoe hoort het eigenlijk?Wat is normaal? Wat mag er allemaal? Is dit niet gek? Allemaal vragen die ik krijg van families zodra wij de muziekkeuze voor het afscheid bespreken. In de 10 jaar dat ik uitvaarten mag verzorgen ben ik nog nooit een muziekstuk tegengekomen dat we niet konden afspelen tijdens de dienst. Niets is gek en alles kan. De keuze voor muziek is misschien wel een van de meest persoonlijke elementen tijdens de uitvaart, dus kies iets dat écht bij jullie past.


Muziek vertelt een verhaal

Ieder mens is uniek en iedereen heeft een eigen levensverhaal. Een bijzonder muziekstuk dat de overledene typeert, vertelt dat verhaal zonder dat we zelf hoeven te spreken. Zo heb ik een keer een familie begeleid die graag het bekende nummer van Danny Christiaan en Marsipulami wilde spelen. Oma zong namelijk tot het eind uit volle borst mee, ‘’Wij zijn twee vrienden, jij en ik’’. Niet echt een nummer dat je direct op een uitvaart verwacht, maar zo typerend voor haar en daarmee een hele mooie keus van de familie.


Wat als muziek geen rol speelde in het leven van mijn dierbare?


Vaak hoor ik: ‘’Hij of zij luisterde eigenlijk nooit naar muziek, dus we weten niet echt wat hij of zij mooi vond.’’ Ik vertel dan dat muziek ook een keuze kan zijn die juist de familie troost kan bieden. Of een nummer dat hen doet denken aan hun dierbare. Zo heb ik tijdens de uitvaart van mijn moeder gekozen voor het nummer Mississippi van de Nederlandse popgroep Pussycat. Mijn moeder draaide dit vaak thuis als ze verdrietig was. Het was namelijk ook het nummer dat bij de uitvaart van haar vader werd gedraaid. En hoewel de dominee het hoogst ongepast vond, ben ik blij dat we dit toch hebben gekozen. Ik zeg vaak dat elk afscheid het begin is van een herinnering, en in mijn herinnering hoor ik dit nummer.


Muziek verbindt generaties


Laatst zag ik een mooi voorbeeld van hoe muziek kan verbinden. Een kleindochter had het moderne nummer ‘How do I say goodbye’ van Dean Lewis laten horen aan haar grootvader. Toen ze hem uitlegde wat dit nummer voor haar betekende en waar het over ging, vond opa het prachtig. Hij vond het goed dat zij dit liet afspelen tijdens zijn uitvaart, en dat hebben we ook gedaan. Muziek is heel persoonlijk. Of het nu de keuze van de overledene zelf is, of dat de familie de keuze maakt.


Als er zoveel keuze is, waarom bestaat er dan een uitvaart-top 10?


Ik denk dat afscheid en verlies in grote lijnen voor veel mensen hetzelfde gevoel oproept. En er bestaan prachtige nummers waar mensen zich echt in herkennen. Juist díe teksten en melodieën spreken aan en verwoorden er op dat moment in iemand omgaat. Afgezaagd? Nee, dat vind ik niet. Iedere familie maakt de keus die het best bij hen past. Soms is die heel bijzonder, maar soms vertelt een bekend muziekstuk precies het verhaal van die familie.


Ik weet precies welke muziek ik op mijn uitvaart wil, kan ik mijn keuzes vastleggen?


Zeker. U kunt uw eigen keuzes vastleggen. Niet alleen over muziek maar over alle dingen u zelf echt belangrijk vindt. Download hiervoor mijn Laatste Wensenboekje. Liever samen bespreken wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met mij op en ik kom vrijblijvend naar u toe.


De keus voor muziek is persoonlijk en passend bij de overledene en de familie. Of dit nu een muziekstuk is waar nog nooit iemand van heeft gehoord, een meezinger óf een nummer dat in de toplijsten voorkomt. Kies voor Frans Bauer of Madonna, maar kies iets dat het verhaal vertelt van degene waar we afscheid van nemen. Ieder afscheid is het begin van een herinnering, laat die herinnering beginnen met een mooi nummer.
80 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page