Met afscheidsrituelen maakt u de uitvaart persoonlijk en bewijst u de overledene een laatste eer. Gebruik de vaststaande rituelen van uw geloof, ga mee in familietradities of introduceer een nieuw ritueel. In dit blog vertel ik u over verschillende afscheidsrituelen.
Persoonlijke rituelen
Met persoonlijke rituelen laat u zien wie iemand was. Bij de uitvaart van een oudere dame stond er bijvoorbeeld een glazen schaal met water naast de kist. Haar twaalf kleinkinderen legden er een voor een een orchidee in, haar favoriete bloem. Zo gaven ze een prachtig en uniek eerbetoon aan hun oma. Of eer jouw geliefde met het branden van kaarsen. Een veelgebruikt ritueel dat voor iedereen een persoonlijke betekenis heeft.
In de geest van uw religie
Een religieuze uitvaart geeft u vertrouwde handvatten: u neemt afscheid zoals het al eeuwen gaat. Door mijn achtergrond kan ik nabestaanden ook daarin goed begeleiden. Bijvoorbeeld door het maken van de liturgie, of het uitspreken van het Onze Vader bij het graf. Veel mensen kiezen voor een combinatie van religieuze elementen en hun eigen rituelen.
Elke religie is welkom en kent mooie rituelen. Toen ik eens een boeddhistisch afscheid begeleidde, moesten we de opbaring volgens traditie neerzetten, waaronder een kommetje rijst en een kopje thee naast de uitvaartkist. Tijdens de uitvaart zongen de monniken een gebed.
Tradities
In Nederland kennen we veel tradities. Denk aan het vormen van een rouwstoet, het dichtmaken van de kist door familieleden en het oplaten van ballonnen bij het graf. Zulke tradities houden we levend, omdat veel mensen ze mooi en respectvol vinden. Het geeft u iets bekends om aan vast te houden op een dag dat alles vreemd en anders is.
Alles is goed
Uitvaartwensen zijn heel persoonlijk. Of iemand nu een religieuze, traditionele of eigentijdse uitvaart wil: niks is te gek en we kunnen alles bespreken. In een voorbereidend gesprek, of juist als iemand al overleden is, gaan we op zoek naar de rituelen die bij u en uw dierbare passen.